Приготвянето на домашна лютеница със зеленчуци  от магазина излиза по-скъпо

...
Приготвянето на домашна лютеница със зеленчуци  от магазина излиза по-скъпо
Коментари Харесай

Скъпите горива надуха домашната лютеница

Приготвянето на домашна лютеница със зеленчуци  от магазина излиза по-скъпо поради високите цени на горивата и торовете. Около 3 лв. коства бурканче, в случай че си купим зарзавата, демонстрират калкулации на на база цените на продуктите в комерсиалната мрежа.
За съпоставяне преди година цената е била към 2,40-2,60 лв..
Средно с 15 на 100 са се нараснали цените на зарзавата през тази година по отношение на миналата, разяснява ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов пред „ Телеграф “.

Той изясни, че цените на тези артикули са доста динамични, защото реколтата е добра, само че разноските за производството порастват.

В същото време, в случай че потреблението намалее, може и да поевтинеят. Иванов разяснява обаче, че цените на торовете са скочили 10 пъти на годишна база, което няма по какъв начин да не се отрази върху зеленчуците.
По-скъпи са и горивата, което въздейства върху цената на доставките.
За приготвянето на 13 буркана от домашната разядка са нужни 10 кг червени чушки, 4 кг патладжани, 7 кг домати, 300 мл олио и подправки по избор. В обектите, които са част от огромните вериги магазини, сега алената пиперка, която се пече и се мели за подготвяне на лютеница, коства сред 1,70 и 2,70 лв. за кило.

Патладжаните са по 2,50 лв. килото, а доматите по 1,20 лв.. Цената на олиото приблизително е към 5 лв. за литър.
Така общата сума за продуктите възлиза на 47 лв., а преди година разходът е бил в границите на 35-37 лв..
В изчисленията не е включена и силата, която се употребява за варенето на обичаната разядка. Този разход зависи от това дали се подготвя на ток, газ или по остарелия метод на дърва. Значително по-евтин е зарзаватът за подготвяне на домашна лютеница, в случай че пазарувате от пазари като столичния Женски пазар.

Там кило червени чушки варира от 1,60 до 2 лв., а доматите са по 1,20 лв.. Може да се откри и патладжан на левче килото. Хубаво е обаче да оглеждате стоката, преди да я платите, тъй като доста постоянно търговците излагат за клиентите хубава и здрава продукция, а поставят в торбата развалени, омекнали и заболели зеленчуци.

По борсите на едро цената на доматите от полето е скочила с 12,6 на 100 на годишна база и сега се продават по 1,61 лв. за кило по данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

За съпоставяне предходната година килото на едро се е търгувало по 1,43 лв.. В огромните вериги цената му е с над 40 ст. по-ниска, което се изяснява с огромните количества, които се поръчват, и отстъпки, които вършат производителите.
Пиперът пък е коствал 1,70 лв. за кило през 2021 година, а тази година се продава за 2,10 лв., което е нарастване с 23,5 на 100.
Значително по-скъпо ще е затварянето на буркани с корнишони тази година.

Причината е високата цена на дребните краставички. В момента по столичните пазари те вървят от 2,50 до 3 лв. кило, а преди година са се продавали по 1,40-1,60 лв. килото.
Цените в комерсиалната мрежа също са се нараснали. Например в случай че предходната година буркан корнишони струваше 1,80-2 лв., то сега най-евтините са по 2,50-2,80 лв..
При лютеницата ситуацията е същото. Най-евтината върви по 2,90 лв., като разфасовката е 260 грама. Масовите опаковки от 300 грама се продават от 5 лв. нагоре.

Производствените цени на тока са се нараснали със 103 на 100 през юли по отношение на същия месец на 2021 година, а при питателните артикули скокът е с 28 на 100.
Това сочат данни на Националния статистически институт. Общият показател на цените на производител нараства с 42,5% през юли 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година.
В преработващата индустрия с изключение на при храните покачване има при производството на химични артикули – с 46,5%, на хартия, картон и произведения от тях – с 31,8%, и  на дървен материал, без мебели – с 30,6%.
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 56% през юли
2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при тока, топлинната сила и газа с над 100%, преработващата индустрия – с 31,4%, и добивната индустрия – с 4,7%.

Домашно приготвена лютеница се предлага и в интернет съвсем всяка година, видя „ Телеграф “. Производители от Варна оферират разядката по 8 лв. за буркан. В описанието е написано, че всички зеленчуци са отгледани в лична градина и са торени с биотор от калифорнийски червеи. Приготвена е от печен червен пипер, доматено пюре, печен патладжан, моркови, сол, захар, олио и чер пипер. Друг производител от София пък я предлага по 6 лв. за буркан, като съдържа печени чушки, домати, сол, захар и олио.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР